Projekt: 2016, konkurs KOŁO

Lokalizacja: Płock

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE:
koncepcja toalety publicznej w Płocku przy alei Antoniego Roguckiego została stworzona w ramach konkursu KOŁO.
Celem projektu było wtopienie pawilonu w otaczający krajobraz, a także połączenie funkcji toalety publicznej z przestrzenią do krótkiego odpoczynku dla spacerujących.

CECHY PROJEKTU:
bryła obiektu została rozbita na 2 części: budynek A z toaletą damską i męską oraz budynek B z toaletą dla niepełnosprawnych, miejscem do opieki nad niemowlętami i pomieszczeniem technicznym. Między tymi dwoma kubikami powstała strefa wypoczynkowa, która stanowi centrum obiektu. Usytuowano tam ławkę, infokiosk oraz automaty vedingowe. Część ta została zadaszona dachem przeszklonym na konstrukcji z drewna klejonego.
Na uwagę zasługuje elewacja pawilonu. Zaprojektowane zostały płyty z powłoką ze stali nierdzewnej polerowanej na wysoki połysk. Dzięki temu zabiegowi obiekt doskonale wtapia się w parkowe otoczenie. Jest ukryty, a jednocześnie zaskakujący.

Post Author: Monika | slowcitylife

You may also like

DOM „FAGIANO” w Szczecinie

Projekt: rok 2020 Lokalizacja: Szczecin ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE:zgodnie z wytycznymi Inwestorów

MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA – konkurs

Projekt: rok 2018, praca konkursowa Lokalizacja: Szczecin ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE:projekt został

Hej, Miło Cię widzieć :)

Monika Żelichowska